Deflatia imprumutatului in Euro

Majoritatea celor care si-au luat apartamente pe credit in ultimii 5 ani au optat pentru credite ipotecate in Euro, datorita dobanzilor mult mai mici si a usurintei cu care ele se acordau.

Inflatia leilor, cresterea cursului Euro-leu, legarea preturilor ( cel putin la scumpiri ) de euro au facut ca veniturile unei persoane care a luat un credit in Euro sa scada.

Sa presupunem ca d-l Ionescu castiga in 2007 echivalentul a 1.000 Euro lunar net, adica 3337 Ron. De asemenea, si-a cumparat in acelasi an un apartament de 2 camere, la pretul mediu de 1100 Euro/mp ( aprox 55.000 Euro ). Rata sa lunara la acest credit era de 420 Euro la vremea respectiva. D-l Ionescu ramane cu 580 euro/luna, ajungand sa isi permita cate un concediu de 5 zile odata la 6 luni.

Odata cu venirea crizei, venitul lui Ionescu a ramas din fericire acelasi, caci a reusit sa isi pastreze locul de munca. Insa venitul lui in euro a scazut la 787 euro lunar. I-a scazut insa putin si rata, odata cu Euribor-ul, la 370 euro. D-l Ionescu mai ramane acum cu 417 euro lunar. Preturile insa au crescut in lei cu 11% ( din cauza inflatiei), iar euro a crescut cu 27%.

Asta il aduce pe d-l Ionescu sa mai ramana de fapt doar cu o putere de cumparare de aprox 300 de euro la nivelul anului 2007.

Mai e ceva care il nelinisteste pe d-l Ionescu. Pretul apartamentului cumparat de el a scazut foarte mult, aflandu-se acum la doar 950 Euro/mp. Adica a pierdut si la aceasta parte cam 16%.

In 2011 situatia e si mai trista, intrucat pretul la imobil a scazut pana la 800 Euro/mp, iar inflatia a mai taiat vreo 10% din veniturile sale.

D-l Ionescu intelege ca plateste mai mult raportat la 2007, pentru ceva care valoreaza mult mai putin, traind in acelasi timp mai prost. Insa e un caz fericit, pentru ca are inca o slujba.

Cazul mai rau ar fi fost sa fi avut credit in franci elvetieni, unde rata i s-ar fi dublat ( sau venitul i s-ar fi injumatatit). Sau sa isi piarda slujba.

Pentru cei care au luat credite in orice alta moneda decat lei situatia aceasta e aproximativ aceeasi la toate monedele. E o situatie de deflatie ca la manual, din prisma celor prezentate.

Situatia aceasta este repetata pe plan national, motiv pentru care nici bancile nu scot la executare silita masiva pe cei intrati in incapacitate de plata. Ar insemna sa produca noi scaderi de preturi la imobiliare, ajungand intr-o spirala a deflatiei. Caci preturile imobilelor ar scadea abrupt, iar multi din cei care au de vandut ar incerca sa scape la pretul de acum de proprietati.

Pe de alta parte ar scadea consumul ca reactie de panica, ducand la niste valuri tot mai mari de scaderi.

Domnul Ionescu nu are momentan altceva de facut decat sa spere la crestere economica sanatoasa, care sa il aduca in 5-10 ani la nivelul anului 2007.

Reclame
Acest articol a fost publicat în banci, crestere economica, Criza, economie, speculatii, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Deflatia imprumutatului in Euro

 1. Dan Selaru zice:

  E biflatie, deflatie la bunurile de lunga durata si inflatie la consumabile.

  • stoie zice:

   Corect, multumesc. Ar fi prea frumos sa imi iasa din prima anumite analize :).
   D-l Ionescu promisese o bere daca public ceva de el si m-am grabit 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s