Divide et empera

Intr-o lume care de cativa ani traieste o vesnica isterie financiara avem 2 actori care arunca vesnic zvonuri de instabilitate a zonei Euro sau a diverselor banci puternice din ea.

Este vorba bineinteles de Sua si Marea Britanie, care in timpul marcarii profiturilor si-au asumat rolul de deschizator de drumuri in „cresterea perpetua”, magia dereglementarii financiare. Atunci insa cand cheful s-a spart au incercat cat au putut sa forteze Europa la plata oalelor sparte pe vesnicul motiv „n-ai sapca”. Astfel americanii au incercat sa plaseze subtil Lehman Brothers catre Barclays chiar in ajunul falimentului. Probabil un faliment ulterior ar fi fost justificat prin incompetenta europeana de a face un management bun ( nu e a noastra, spalati-va pe cap).

Ceea ce e deranjant in ultimii 2 ani sunt modalitatile in care se incearca atacarea bancilor tip Societe Generale, BNP etc prin zvonuri gen „primele 2 banci europene nu mai au linii de credit in USD” sau „pierderile incep sa iasa la suprafata, bancile xx si yy vor falimenta”. Mizeriile acestea pot darama chiar si banci perfect solide in acesti ani de minti tulburi, pentru ca panica este maxima.

Lectiile care vin de pe insula regala sunt cel putin inoportune. Marea Britanie are o datorie externa de aproape 1000% din PIB, in care aprox 60% apartine numai sectorului financiar.

Sursa aici.

Acele potentiale pierderi ale unui sistem cladit pe ipoteci putrede si artificii financiare va trebui sa fie suportate de cineva, iar moda derogarii de responsabilitate inca este la moda.

Nu spun ca bancile din zona Euro sunt solide, insa astfel de atacuri venite din cea mai gaunoasa industrie financiara e mizerabila.

Ceea ce este insa sigur este ca se incearca acoperirea unor gauri mari de tot din derivate. Al caror total e de 10 ori cat tot PIB-ul planetei, 707 000 miliarde dolari. Al caror declin cu doar 0.5 % ar insemna PIB-ul UE pe 1 an intreg.

Ceea ce nu s-a intamplat pana acum in aceasta criza este reglementarea puternica a sistemului bancar. Pana cand asta nu se va intampla si diversi morti-vii nu vor fi impuscati in cap, sistemul nu se va putea repune pe picioare.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, idiotenie, speculatii, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s