Semnele schimbarii

RBS anunta ca doreste sa renunte incet la divizia de investment banking si 10.000 de angajati ar putea fi concediati. Ar fi prima mare banca care doreste sa iasa din investitiile cu risc mare si prima veste buna dupa ani de speculatii care ne-au adus la situatia actuala.

Toate crizele economice de prin 1800 incoace au avut cativa factori comuni :

– abundenta banilor ieftini care au dus la bule speculative

– reglementarea sistemului bancar dupa explozia bulelor

Germenii actualei situatii au inceput odata cu explozia bulei dot com din SUA si au  continuat cu invadarea pietei de bani ieftini dupa 11.09.2001.

Ce nu s-a intamplat inca dupa falimentul Lehman Brothers a fost reglementarea bancilor si separarea activitatilor clasice de banking de investitiile riscante cu banii deponentilor. Odata pornit fara discriminare robinetul salvarii investitorilor nesabuiti, banii ieftini au continuat sa se afle pe piete, lasand posibilitatea unor noi bule, cum ar fi cea a aurului.

Panica insa a sadit niste roade iar pietele au inceput sa mai tina cont de niste indicatori de bun simt, cum sunt cei de indatorare a statelor. De aceea avem si aceasta nebunie cu datoriile tarilor suverane. Care nu au crescut chiar atat de mult in ultimii ani incat sa justifice o asemenea panica. Insa privirile sunt mai atente acum, chiar daca semnale de alarma exista de mult ( Goldman Sachs nu avea nici o problema sa falsifice date pentru a da imprumuturi nesabuite Greciei, dar acum sar ca arsi cand aud de bani dati statelor).

Mirajul cresterii continue ar trebui sa inceteze. Tarile care au inteles ca productia e baza unei cresteri economice isi vad de treaba si au cresteri bune.  Turcia, China, Brazilia, Argentina, India etc sunt exemple relevante.

Daca tarile cu standarde de viata ridicate ar invata putin de la ele, am putea sa ne indepartam de spectrele protectionismului si izolarii anilor 30.

Reclame
Acest articol a fost publicat în banci, crestere economica, Criza, economie, idiotenie, Uite ca se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s