Entropia informatiei

Intr-o lume in care informatia ne inunda din toate partile, internetul ne da niste raspunsuri la modul in care oamenii au nevoie sa ordoneze fluxul masiv de informatii pe care le folosesc uzual.

Informatia asimilata de un om in intraga lui existenta la anul 2000 ien e comparabila cu informatia continuta intr-o singura editie a The New York Times.

Oamenii au nevoie sa filtreze dupa nevoile uzuale bombardamentul acesta si de aceea probabil cele mai accesate site-uri din lume sunt conform alexa.com, cele care ordoneaza informatia :

1. Google.com – cautare informatii diverse.

2. Facebook.com – acoperirea nevoii de integrare sociala.

3. Youtube.com – nevoia de entertaining

4. Yahoo.com – socializare, stiri si messenger pentru romani.

5. Baidu.com – cautare informatii cenzurate pentru China

6. Wikipedia – informatii despre aproape orice, oarecum ordonate.

Unele din acestea au devenit adevarate fabrici de exploatare a veniturilor produse de informatiile ce le gestioneaza si ordoneaza, pe cand altele ( Wikipedia)  si-au propus doar sa devina unelte folositoare.

Din pacate acel adevar trist parafrazat dupa DailyCotcodac.ro conform careia „Google te ajuta dar nu te face mai destept” ne-a dus intr-o stare in care tinerii devin pe zi ce trece tot mai mult analfabeti functionali ( stiu sa scrie si sa citeasca doar de dragul Facebook si Yahoo messenger ) si tot mai putin se bazeaza pe propria memorie si inteligenta pentru a deveni ceva in viata.

Cel mai trist lucru din relatia entropie – termodinamica este sfarsitul inexorabil al universului conform legii a treia a termodinamicii a lui Newton – in final, toata materia ajunge sa aibe aceeasi temperatura.

Daca am fost prea criptic astazi, voiam sa felicit pentru stoparea fraudelor la Bacalureat de anul trecut pe d-l Funeriu si sa sper ca anul acesta se va proceda la fel. Altfel simt ca ne asteapta vremuri in care tinerii nostri vor baga repede un google sau un buzz pe mess cand nu vor stii cum sa scrie corect macar inceputul de la curriculum vitae. Si noi vom simti tot mai tare cum ne afundam intr-un ocean de imbecilitate.

Reclame
Acest articol a fost publicat în idiotenie, nostalgie, personal, trist dar adevarat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Entropia informatiei

 1. Synthesis zice:

  „Informatia asimilata de un om in intraga lui existenta la anul 2000 ien e comparabila cu informatia continuta intr-o singura editie a The New York Times.”.
  Probabil va inspirati din studiile arheologilor nepriceputi.. 🙂 Ce spuneti de Marea Piramida (si alte 105 doar in Egipt, cateva mii de piramide si monumente megalitice la nivel planetar) construita cu ceva timp inainte de data precizata de dvs? Sa fi fost construita tot cu acelasi nivel de informatie?

  • stoie zice:

   Da, probabil trebuia sa precizez „media informatiei asimilata de om la anul xxx” dar mi se parea exprimarea prea greoaie pentru un context deja greoi.
   Vorbim de medie, nu de cunostintele strict ale celor care au facut harti stelare cu precizie de 7 zecimale.
   Cum de asemenea vorbeam de fluxul de informatii din viata unui om obisnuit, nu de cea a varfurilor.
   Ideea ca ne prostim pe timp ce trece insa vad ca apare si in ideile dvs 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s