Perdele. Romania reala

Dimineata. -10 grade. Mergand prin Piata 700 din Timisoara, vezi tabloul unei societati care nu protesteaza. Un aurolac cu semne de degeraturi la urechi si la maini, cu o punga de aurolac care ii tremura in timp ce asteapta sa mai ia o doza. Se plimba pe betonul rece, sperand sa se mai incalzeasca.

Un betiv imbracat la fel de asta-vara, in cautarea unui chistoc fumat doar pe jumatate. Inca nu are degeraturi, dar va avea dupa o saptamana intreaga de temperaturi de minus zece grade. Sigur nu a iesit sa protesteze pentru alcool gratis sau chistoace all-inclusive.

Un traficant de tigari cu vechime de cel putin 10 ani, spera sa vanda azi suficient cat sa isi poata plati „taxa” catre politia care „nu stie” ca e acolo. E restant de 1 luna si e amenintat ca o sa fie amendat. Ma tenteaza cu ceva pachet dubios, de maxim 0.5 euro in vama, dar merg grabit mai departe.

Un baiat de bani gata asteapta nervos la semafor in BMW-ul lui de 2 ani. E imbracat bine, are muzica de club tare si se uita superior la strada intreaga. Probabil are lumea la picioare…

Un domn imbracat frumos, cu un palton Burberry, priveste ingandurat semaforul, asteptand sa se faca verde. E disciplinat, nu il intereseaza teatrul strazii, ci mai degraba cum evolueaza vreo bursa astazi.

Majoritatea celor de care m-am lovit in aceasta dimineata nu au vreo legatura cu protestele sau cu valul larg de nemultumire pe care Romania il resimte de ceva vreme. Insa viata tuturor celor mentionati e lovita in mod constant de statul care refuza sa se transforme.

Pentru ca in aceeasi tara in care cei mentionati sunt loviti de lucruri pe care nu le stiu si nu ii afecteaza direct, statul decide sa taie datorii de 1 miliard de Euro ale CFR. Motivarile pentru taierile de datorii de la CFR, companiile miniere, Electrica, SIDEX, Metrorex au semanat mereu intre ele. Rezultatul lor concret a fost o moarte sigura a celor mai multe dintre ele. Inevitabila de altfel in lipsa restructurarii, insa cu costuri de zeci de miliarde de dolari.

Benjamin Franklin, unul din ganditorii influenti ai eticii protestante spunea ca un 5 silingi pusi in circulatie devin 6, apoi cei 6 devin 7.33, apoi 10. In final moneda aceea devine sute de lire. Cei care risipesc acei 5 silingi sunt vinovati de pierderea a sute de lire.

La fel, cei vinovati de ascunderea sub pres a problemelor regiilor absolut falimentare se fac vinovati de moartea aurolacului de mai devreme, a ajungerii la puscarie a traficantului de tigari si de drama betivului care va sfarsi si el trist.

Pentru ca alegerile celor mentionati ar fi putut fi altele in conditiile in care statul ar fi preferat sa subventioneze de ex sosele de centura pentru toate orasele care au peste 100.000 de locuitori, incepand cu acum 10 ani. Aurolacul putea fi angajat la curatarea lor. Betivul putea vinde vignete. Iar traficantul de tigari putea fi sofer de Tir.

Desigur ca asta poate nu permitea unora sa poarte pe nedrept haine de la Burberry, dar cred ca si un H&M le-ar fi stat bine.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în economie, idiotenie, nostalgie, personal, trist dar adevarat, Uite ca nu se poate! și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Perdele. Romania reala

  1. Al zice:

    Imi place articolul acesta. Foarte bun.

  2. perdele zice:

    interesant articol, foarte frumoasa abordarea si modul de a scrie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s