Predictii economice de la BDIY

BDIY este un index al transporilor maritime a marfurilor. Cat cere un transportator pentru a duce o marfa de la punctul A la B. Evolutia lui tine strict de cerere, pentru ca ofertantii isi maresc flota de transportatoare foarte lent (O nava de transport marfa se devalorizeaza greu si e foarte scumpa, amortizandu-se in multi ani.)

Arata de fapt nivelul circulatiei marfurilor la nivel international.

Graficul de mai jos arata evolutia lui in ultimii 5 ani.

Minimul istoric a fost atins in 2009, fiind de 666 (fatidic, nu?). Unde suntem acum? La 680.

Toti banii pompati in economiile lumii nu au facut ca cererea de marfuri la nivel mondial sa creasca la nivele „normale”. Nu s-au mai atins nivelele nici macar de jumatate din cele din perioada de dementa a pietei mondiale. In lipsa circulatiei masive a marfurilor, economiile lumii tind sa devina izolate si sa adopte masuri protectionisme.

Desigur, nu vei vedea asta daca se arunca mereu in fata „cresterea” burselor. Toate cresterile burselor nu au aratat decat devalorizari ale monedelor, nicidecum traduse in cresteri reale.

Poate ca nivelele actuale sunt cele care ar trebui sa le acceptam in urmatorii 5-10 ani si sa terminam odata cu teoria cresterilor continue. Nu se poate trai bine decat daca salariile cresc vesnic?

Intr-un fel sau altul crezul in cresterea continua va duce la noi conflagratii mondiale. Le vedeti si acum la nivel local. Sua ataca Afganistan, Irak poate Iran pentru a-si permite benzina ieftina si a da o motivare cetatenilor. Dupa „civilizare” se vor transforma teritoriile cucerite in piete de desfacere. Asta s-a intamplat si cu statele din fostul bloc comunist.

Cresterile de pana acum s-au facut prin consumarea intensiva a resurselor planetei. Daca vrem sa crestem demografic sustenabil, ar fi vremea inovarii.

Update : un articol destul de bun din Business Insider pe tema asta aici. A aparut dupa al meu cu vreo 8 ore, semn ca sunt destui care au ochii pe acest indicator 🙂

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, speculatii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s