Scenarii indepartate

In ultimii 2 ani problema falimentului Greciei a fost pusa pe tapet de nenumarate ori, doar pentru a fi „rezolvata” in „ultimul moment”.

Realitatea economica in tara insa nu da semne de insanatosire. Dimpotriva, inflamarea tot mai adanca a spiritelor duce cu gandul la dorinta de iesire din sfera de dominatie a UE. Spiritul grec simte ca acel cadou otravit al adoptarii Euro li se sparge acum in cap, iar conducerea de la Bruxelles nu i se potriveste deloc cu modelul cetatilor stat din istorie.

Felul in care este tratata Grecia de UE si de marii sai creditori ma duce cu gandul la o spoliere treptata, dar sistematica, pana la platirea ultimului sfant al datoriilor acumulate.

Franta, Germania, Anglia nu au lasat in istorie prea multe datornici liberi de sarcini, chiar daca a fost necesar sa inceapa razboaie pentru asta. Franta are exemplul Haiti, a carui populatie a platit vreo 100 de ani libertatea, Anglia exemplul India, China etc. Ca a durat mai mult sau mai putin, colonialismul i-a invatat cum sa atace si acapareze aproape toate resursele celor care i-au „pagubit”.

Parte interesanta vine insa dupa ce se vor accepta conditiile inrobitoare si exitul din UE se va fi produs.

Grecia are probleme actuale si istorice cu Turcia. Desi au devenit membre Nato din 1952, au fost la un pas de razboi in 1987 si 1996. Conflictele din zonele maritime apropiate sunt comune iar survolarea spatiului aerian grec de avioane turcesti fara permisiune genereaza o stare permanenta de tensiune intre cele 2 tari. Daca adaugam tensiunile generate de impartirea influentei in Cipru, unde sunt tensiuni maxime mereu, avem un tablou complet asupra amenintarii turcesti.

O alta problema a Greciei este Macedonia si minoritatea albaneza. La nevoie scenariul Kosovo sau al Iugoslaviei se poate repeta cu ceva stimulari de lideri nationalisti descreierati in ambele regiuni. Pare un scenariu SF, insa plata datoriilor se va face intr-un fel sau altul.

Cu un inamic puternic armat care ii ameninta integritatea teritoriala, altul pe post de cuiul lui Pepelea, UE si NATO care nu ar mai acorda protectia promisa, bancile care nu le vor mai da credite,  Grecia ar avea nevoie de un aliat puternic, sa o apere de lupii cei rai. Cine ar putea fi? Ati ghicit, Rusia.

Va exista pericolul ca ideologia anti-capitalista ce se propaga incet in Grecia sa se apropie tot mai mult de cea ruseasca , anti-occidentala. Necesitatea Rusiei de a se reconfirma ca putere se va intalni cu nevoia de protectie greceasca.

Scenariul pare de groaza, insa multe din elementele ce il compun sunt reale si alta parte in miscare. Mutarea decisiva va veni dinspre UE, care va hotari cat e dispusa sa piarda pentru a pastra Grecia in sfera sa de influenta.

Reclame
Acest articol a fost publicat în speculatii și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s