Deprecierea educatiei

 

Ultimii 20 de ani au reprezentat o continua devalorizare a invatamantului romanesc. Ca a fost din cauza salarizarii proaste, a reformelor pe genunchi sau a unor interese abjecte e mai putin important.

Ce conteaza insa este unde am ajuns. Palma de la bacalaureatul din 2011 a fost o prima trezire la realitate, insa nu pentru destui. Elevii trebuie sa invete. Incepand cu aritmetica simpla, trecandd bine de tot prin gramatica si notiuni de exprimare corecta.

Ceea ce statul, slujbasii din invatamant si absolventii refuza sa recunoasca este scaderea drastica a nivelului de educatie la finalul absolvirii studiilor. Indiferent ca ne referim la 8 sau 12 clase, la facultate sau masterat, rezultatul este acelasi. Degeaba ne laudam cu varfuri care castiga olimpiade internationale sau studiaza la universitati celebre, diferenta intre un sistem educationat bun sau unul prost o face media.

Diluarea anilor de invatamant se poate vedea cel mai bine in criteriilee de angajare. Daca acum 20 de ani era suficient liceul pentru a te angaja de ex ca secretara, acum e obligatorie facultatea. Post in vanzari la vreo corporatie? Facultate, eventual un master! Posturi in administratia locala, centrala, politie? Poate te angajezi fara, dar musai in 3-5 ani sa faci, altfel zbori.

Cresterea cerintelor pentru astfel de posturi nu arata cresterea nivelului de competenta al celor care urmeaza a lucra in domeniul respectiv, ci diluarea anilor de invatamant.

In mod normal, sistemul de angajare plateste oamenii in functie de specificul pregatirii angajatului. Mai multa specializare, mai multi ani de scoala egal salarii mai bune pe o piata normala. Cu cat mai mult efort e necesar pentru calificarea ceruta de anumit tip de job, cu atat e mai normal ca recompensa salariala sa fie pe masura.

Realitatea noastra deformata arata insa ca un doctor este recompensat aproximativ egal cu o secretara, un instalator sau un mecanic auto. De aceea au si parasit aproximativ 20.000 Romania in ultimii 22 de ani.

Situatia este similara si pentru cei care nu au specializari insa sunt buni meseriasi. Confruntati cu o pregatire tot mai slaba a celor care intra in campul muncii, angajatorii s-au vazut nevoiti sa ceara specializari suplimentare pentru acelasi tip de loc de munca. Asta a facut ca cei mai in varsta, cu mai putina scoala dar mai multa practica, sa nu mai aibe loc pe noua piata. Motiv pentru care contribuie la PIB-ul nostru din afara Romaniei.

Aceasta forma de corectie a corelarii salarii-specializare arata de fapt ca o tendinta inflationista. Degeaba minti ca ai mai multi bani, cand ei valoreaza mai putin. Degeaba ai mai multi absolventi de facultate daca jumatate din ei sunt semi-analfabeti.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, Criza, economie, educatie, idiotenie, speculatii, trist dar adevarat, Uite ca se poate! și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s