Modelarea realitatii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În Marea Britanie s-au făcut publice rezultatele unui apel la percepţia populară asupra unei posibile rezolvări a problemelor Greciei.
Ceea ce a urmat a fost însă o manipulare ca la carte. S-a popularizat in principal ideea unui copil de 11 ani care corespunde dorinţei iniţiatorilor studiului.

Ideea presupune ca toţi grecii să depuna banii într-o bancă centrală. În schimbul banilor ar urma sa primească drahme, la un curs de schimb prestabilit, pe care însa i-ar putea cheltui numai in ţara lor.

Din banii stranşi în banca centrala, ţara işi plăteşte datoriile externe. Dacă cineva e prins ca refuză să participe la aceasta chetă onorabila, i se confiscă banii şi primesc o amendă egală cu suma tainuită.

Scenariul seamană cu un stat fascist sau comunist, în care bunurile proprii sunt confiscate spre binele ţării. „Se dă dupa putinţa, se consumă dupa nevoi” – slogan comunist perfect aplicabil. Normal că este în interesul întregului continent ca orice se intamplă cu poporul dator, ceilalţi să işi recupereze banii împrumutaţi, nu?

Gândirea din spatele cortinei este că impunerea unor astfel de idei, din mintea unor persoane adorabile ( mediatizate brusc international)  sau din a celor consideraţi ca au opinii imparţiale vor impune in conştiinţa colectivă anumite tendinţe de acceptare a soartei viitoarei victime.

Asa încep campaniile de manipulare pe termen lung. Exemplul Iugoslaviei, Irakului, Afganistanului încă sunt actuale si se pot studia. Ţări care trebuiau sa fie cucerite eliberate au intrat brusc pe făgasul dorit al lucrurilor, odata ce opinia publică a înteles că e in interesul poporului respectivei ţări sa facă asta. Şi dacă alţii plătesc, de ce nu?

Aflata intr-un vid legislativ vis-a-vis de modul in care ar putea fi eliminată cât mai profitabil Grecia din UE, marea finanta europeana devine inventiva. Legislatia BCE ar presupune ca, odata ce o tara a depus intreaga rezerva la dispozitia BCE, garantul impotriva falimentului sau sa fie UE prin pusculita numita … BCE. Acesta  principalul motiv pentru care Grecia nu isi poate declara singura falimentul. Ca tot recuperatorii ar trebui sa suporte paguba.

Iar asta nu e posibil.

Reclame
Acest articol a fost publicat în banci, Criza, economie, fun, speculatii, trist dar adevarat, Uite ca se poate! și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s