Oamenii din Xcaret nu vor decat sa munceasca!

Am călătorit recent în Mexic, la Cancun și am rămas impresionat atât de natura cat și de oameni. Voi povesti într-un fel de mini-serial ce m-a impresionat. Astăzi încep cu o învățatură despre oamenii care sfințesc locul.

Xcaret este o regiune din Peninsula Yucatan, Mexic, care are o serie de situri arheologice numai bune de arătat turistilor.

Zona respectivă are o vegetație tropicală, însa este în întregime crescută pe sol calcaros, aproape fără o urmă de pamănt în forma în care știm noi. Pomii, arbustii etc cresc prin acel sol calcaros. Partea frumoasă este ca pe sol nu sunt ape curgatoare, ci doar prin subsol. Acele ape macină de milioane de ani subteranul, având actualmente adevarate râuri, lacuri etc.

Agricultura în zonă este o glumă bună pentru cei care ar vrea sa încerce așa ceva. În zona cresc agave („fructele” din care se face tequilla), pomi tropicali și mai greu fasole, dovleci, portocali. Și cam atât.

S-ar putea spune ca avem oameni amărâți rău în zonă, nu? Nu.

Sunt mulți săraci lipiți pămăntului, însa nu sunt neputincioși. Zona Xcaret a devenit cunoscută de 15-20 ani pentru atracțiile turistice. S-au găsit niste investitori locali care au văzut potențialul zonei și au creat un parc tematic, în care se prezintă scene din Mexicul actual și cel trecut.

Am văzut atât „insule” cu animale sălbatice ca puma, maimuțe, tapiri, căprioare cât și populații de flamingo, papagali exotici (preferații mei). Imitația mediului lor nativ era extrem de bine făcută, fără vreun semn de cuscă sau gratii. Barierele semănau cu gropi mari peste care animalele nu erau deloc tentate să sară pentru a gusta dintr-un turist delicios.

Printre atracțiile turistice se mai numără un rau subteran prin care puteai înota in liniste. Partea „imblânzită” pentru oameni din râu este de vreo 550m, însă priveliștea este superbă. Un amănunt de menționat : te dezbrăcai de haine și le puneai într-un rucsac care îți era adus la celălalt capăt gratuit. Erai scutit să te mai întorci prin tot parcul pe jos, ud și amărât, după ce ai terminat turul.

De asemenea poți vedea un sat maya reconstruit, un cimitir vesel, o școală de călărie, o crescătorie de orhidee și o crescătorie de fluturi frumosi .

Vizitarea parcului necesită o zi intreagă, însă nu ai cum să te plictisesti. Sunt semne de „circulație” care să te indrume spre ce te-ar mai putea atrage la tot pasul, ca nu cumva să te pierzi. Drumurile prin junglă sunt astfel făcute încât să pară că jungla a crescut în jurul lor, nu invers.

După ce ai facut un tur cât de cât complet al parcului și ai mâncat bine la vreunul din restaurantele de acolo, ai parte de spectacole de dansuri precolumbiene, măiestrie de dresaj cabalin iar seara un show fantastic. E vorba de o coregrafie cu vreo 300 de figuranți în care este prezentată întreaga istorie a Mexicului, de la precolumbieni până azi. Se joacă adevarate meciuri de „fotbal” și „hochei” maya, se cântă, se dansează, se stilizează războaiele dintre localnici și conquistadori etc. Un show pe cinste, care ne-a ținut cu sufletul la gură doua ore jumatate.

Întreg parcul Xcaret are 1800 de oameni angajați permanent și încă 500 în plin sezon. În ziua când am vizitat noi au fost aprox 4000 de vizitatori, fiecare la 139 USD biletul. Când faci calculul pe un an întreg te apucă tremuriciul…

Probabil că aveau și ei posibilitatea să caute argint sau aur prin pământ, întrucat se mai gasesc, însa nu  o fac. Aveau posibilitatea să cersească și ei la tv mila publică, însă nu o fac. Preferă să muncească cinstit. Nu am văzut în toată călatoria oameni rușinați de munca lor sau opulența de pe meleagurile noastre. Nici cerșetori.

În schimb am văzut cum statul a ajutat acei investitori construind infrastuctura necesară lor. Plasând pe drumurile care făceau legatura cu parcul tematic Poliție din plin, ca turiștii să se simtă complet în siguranță. Semne de circulație mari și clare spre toate direcțiile tot la 1 km.

Despre istoria și dezvoltarea Cancun-ului în episodul următor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în crestere economica, economie, educatie, inspirational, personal, superb, Uite ca se poate! și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Oamenii din Xcaret nu vor decat sa munceasca!

 1. Seb zice:

  Nu e prea clar pe unde nu ai vazut deloc cersetori: in parcul de distractii si in zonele turistice sau in general in Mexic.

  • stoie zice:

   Chiar in parcurile de distractii era greu sa vezi cersetori…
   Nu am vazut in satele cu baraci atat de darapanate de iti era frica sa intri in ele, nici in orase in pietele pentru saraci. Nicaieri.
   Referirea era si la atitudinea lor, cersetoria fiind uneori la noi si o stare de spirit prin care vrem sa parem neajutorati, chiar daca nu suntem.

   • Seb zice:

    „Chiar in parcurile de distractii era greu sa vezi cersetori…”
    Din acest motiv am si intrebat. Era oarecum de asteptat sa nu vezi cersetori intr-un parc de distractii.

   • Boier Bibescu zice:

    Speedy Gonzales aveau in parcul de distractii? 😀

   • stoie zice:

    Erau niste senoras calare care aduceau mult cu asa ceva. Am vrut sa ma pozez cu una din ele dar cica nu a iesit poza…
    Deci e greu sa furi cascavalul, ca te prinde pisica 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s