Minciuni adevarate

Printre mincinosii cei mai eficienti se numara cei care implatesc lucrurile adevarate cu sofisme pseudo-economice.

S-a facut mare tam-tam pe vremea lui Adrian Nastase despre cele 400 de sali de sport construite, care urmau sa revitalizeze viata la tara si scolile de acolo. S-a intamplat asta? Teoretic din demonstratiile lor asa trebuia. Ce sa vezi insa ca prostii de noi nu am vrut sa facem cum le pusca lor mintea.

Pe vremea lui Tariceanu s-a continuat cu camine culturale si renovari de primarii pe la sate si comune in care se investeau 100-200 milioane in cate un WC in spatele curtii. De asemenea ni se zicea ca acele „investitii” vor reinvia satul romanesc. Daca au vazut ca tine discursul public s-a continuat cu renovari si constructii de scoli, ca sa aiba dom’le scolerii de la sat unde sa invete. Nu mai conta ca in sat mai erau 20-30 de copii doar si aia urmau sa plece si ei cu familiile in Spania Italia sau Grecia definitiv. S-au cheltuit sume greu de imaginat pe astfel de tampenii, bani cu care nu s-au facut autostrazi de exemplu. Banii au fost literalmente ingropati asa in tampenii iar rezultatul economic a fost zero. Pentru economie. Pentru firmele „care trebe” rezultatul a fost bun.

Guvernarea Box ne obisnuieste cu aceeiasi linie de gandire pro-fund(a). „Vom construi sate pentru specialisti”. Dragilor, specialistii nu au pentru ce sa vina la sate. Ca ati blocat posturi in sistemul de stat, iar pe cel privat va chinuiti sa il distrugeti. Sau poate gresesc, dar nu se fac eforturi pentru accesarea fondurilor europene prin ajutarea fermierilor sa le ia odata. Sau micilor crescatori de animale. Sau a asociatiilor de proprietari de terenuri agricole prin taxe mai mici sau subventii mai mari. Sau oricui altcuiva decat cui „trebuie”.

Sunt multe lucruri care ar trebui facute in aceasta tara, insa nu ne putem amagi ca ne putem apuca de toate si sa le terminam pe niciunele. Ne permitem sa investim in locuinte „sociale” cand nu avem drumuri?

Vrem sa dezvoltam turism masiv cand TUV reuseste sa aduca 2 (doi) turisti straini intr-un an? Acei turisti nu vin sa vada ghiduri de supravietuire la muzica tare, la drumurile ca din Africa, la preturi astronomice, la nesimtirea chelnerilor. Ci vin sa se simta bine pe banii lor.

Da, e ok sa faci campanii de promovare a turismului in Romania, insa trebuie sa te ocupi si de ce le oferi potentialilor turisti cum sa ajunga acolo unde vrei sa isi cheltuie banii. Degeaba atragi anul asta 10.000 de oameni care vor pleca injurand de aici si ne vor duce vestea de natie bananiera. Fa reclama la cateva statiuni in care banii se pot cheltui decent si in conditii bune. Impune limite la muzica difuzata pe strazi. Tripleaza numarul de politisti pe strazi si pune-i sa dea amenzi drastice pentru aruncarea gunoiului pe jos. Sunt lucruri simple si de bun simt, care aduc rezultate.

Amestecarea miciunii ca nu avem bani cu adevarul ca din cauza banilor nu putem face duce la demagogii grave. Sa explic. Nu avem bani destui cat ar vrea firmele carora le dedicam licitatiile, motiv pentru care nu se fac lucrarile. E adevarat ca in lipsa banilor nu se poate face nimic. Minciuna cea mai grava e aceea ca nu se poate face mai mult decat facem acum. Ca nu exista alte solutii. Cu un sos de furt generalizat iasa un ghiveci excelent.

Acest articol a fost publicat în Criza, idiotenie, Uite ca nu se poate!. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Minciuni adevarate

  1. Case de lemn zice:

    Si eu vreau sa imi construiesc o casa de lemn si acum ma documentez peste tot despre ele.

Lasă un comentariu